Recenzije

Šest znakova koji mogu pokazati da vam je grafička kartica pri kraju

Grafičke kartice, kao i sve ostale komponente računala, imaju svoj vijek trajanja. Od svih hardverskih dijelova koji mogu prestati s radom grafičke kartice znaju biti „najbolnije“ jer su jedan od skupljih dijelova računala, a pogotovo kad se radi o gejming računalu. Grafičke kartice svakako mogu potrajati duži period, no usred pogrešnih termalnih uvjeta, tehničkih poteškoća ili intenzivne upotrebe jednostavno dođe i do prestanka njihovog rada.

Srećom, postoje neki znakovi koji mogu najaviti kako se rad grafičke kartice bliži kraju. Svakom korisniku važno je njihovo prepoznavanje jer tako mogu prije znati da se nešto s grafičkom karticom događa te provesti njena testiranja da potvrde sumnju kako se zaista približava trenutak kad će ju morati zamijeniti.

Obratite pozornost na sljedećih šest znakova koje donosimo u nastavku.

Grafički glitchevi koji postupno postaju sve gori

Ovo je jedan od očitih znakova da se približava kraj životnog vijeka vaše grafičke kartice. Sama pojava grafičkog glitcha je loša vijest jer to znači kako se grafička kartica bori s renderiranjem sadržaja na zaslon. Primijetite li da su grafički glitchevi na vašem računalu sve intenzivniji, to je samo znak kako postoji neki veliki problem.

Grafičke glitcheve većinom možete primijetiti u igrama i manifestiraju se u obliku loše učitanih tekstura, glitcheva na zaslonu ili nasumičnih objekata koji se pojavljuju na zaslonu u trenutku igranja.

Ponekad se glitchevi mogu vidjeti i izvan igara kod, na primjer, izbornika u operativnom sustavu koji imaju loše renderirani tekst ili lošiji prikaz grafičkih objekata.

Pojave li se glitchevi odjednom bez da imate dokaz kako bi ih mogao uzrokovati određeni softver ili nedavno ažurirani firmware, vjerojatno se radi o ozbiljnom problemu s grafičkom karticom i to je ponekad naznaka njenog skorašnjeg prestanka rada.

Ventilator ima čudne zvukove

Možda nešto manje očiti znak da vam je grafička kartica na izmaku snaga je promjena u radu ventilatora. Neispravni rad ventilatora nije izravni pokazatelj da je grafička kartica pri kraju, no ako tu pojavu zanemarite možete grafičku karticu brže dovesti do prestanka rada.

Ventilatori na grafičkoj kartici ne rade ispravno ako ispuštaju čudne zvukove dok je ona u tijeku intenzivnog korištenja resursa ili ako jedan od njih (obično grafičke kartice imaju dva ili tri ventilatora) prestane s radom.

Ako ste ovo slučajno primijetili, odmah provjerite temperaturu grafičke kartice. Nemojte nikako navedene pojave zanemarivati jer dovoljno je da jedan ventilator ima problem u radu i ostali će morati brže raditi kako bi ga nadomjestili. Takva situacija onda vodi u još intenzivnije trošenje grafičke kartice i njeno trajno oštećivanje. Jedna od naznaka trajnog oštećenja grafičke kartice može biti da sa smanjivanjem temperature ventilatori i dalje neispravno rade.

Učestali padovi sustava

Još jedan znak na koji bi trebali obratiti pozornost je kada na vašem računalu prečesto dolazi do pada sustava i njegovog ponovnog bootanja. To je posebno vidljivo i kod igara. Ako vam se događa da se sustav unutar igre prečesto ruši, moguće je da vaša grafička kartica ima ozbiljne probleme.

Naravno, padovi sustava mogu biti i rezultat neispravnog diska ili neispravnog rada radne memorije, no uvijek se sjetite kako i grafička kartica može izazvati iste poteškoće na računalu te ju svakako nakon toga testirajte.

Pad FPS-a (sličica u sekundi)

Izravni znak za probleme s grafičkom karticom je nagli pad FPS-a (sličica u sekundi) tijekom igranja igre i on može ukazivati na njenu istrošenost.

Primijetite li promjene u igri i velike padove FPS-a, kao na primjer sa 60 na 10, ovdje se može raditi o ozbiljnom problemu. Najprije morate isključiti mogućnost loših termalnih uvjeta grafičke kartice pa testirajte temperature na kojima radi. Također provjerite ako njeni ventilatori ispravno rade.

Najprije se uvjerite da se slučajno ne radi o tim problemima. Ako zaista potvrdite da nema poteškoća s temperaturama i da svi ventilatori rade, tada se nažalost radi o grafičkoj kartici koja je istrošena i pri kraju svojeg rada.

Plavi ekran smrti

Blue screen of death“ tj. plavi ekran smrti koji se pojavljuje na Windowsima najozbiljnije je upozorenje da nešto zaista nije u redu s vašim računalom. Do njega može doći iz mnogo razloga, a jedan od njih je i ozbiljan kvar na grafičkoj kartici.

Ovdje se također preporučuje detaljni pregled svih komponenti računala prije nego se fokus usmjeri na grafičku karticu i rješavanje njenih problema.

PC ne može provesti bootanje

Situacija kada vaše računalo uopće ne može provesti bootanje može biti znak da imate neki hardverski problem. Jedan od uzroka ovog stanja mogu biti i problemi s grafičkom karticom koja je pri kraju svog rada pa se korisnicima preporuča da obrate pozornost na ovu komponentu.

Za produženje životnog vijeka grafičke kartice za kraj možemo preporučiti neke od sljedećih mjera:

  • adekvatno hlađenje
  • redovito čišćenje
  • pravovremeno ažuriranje drivera
  • praćenje izvedbe grafičke kartice
  • limitiranje „overclockinga“.

Sa slijeđenjem ovih preporuka značajno se može produžiti vrijeme korištenja grafičke kartice i njen rad postaviti u optimalne uvjete koji neće dopustiti intenzivnije trošenje njenih resursa. Nažalost, s izbjegavanjem provjere samo jedne od ovih preporuka ili njihovim zanemarivanjem lako vam se može dogoditi da nakon dužeg perioda iskusite neki od spomenutih problema koji mogu značiti da je prekasno za reakciju i mogućnost rješavanja nastalih poteškoća.

Preuzeto sa: www.pcchip.hr