Recenzije

Možemo li reći da je došlo vrijeme za 32 GB RAM-a?

Radna memorija uvijek je nekako u fokusu debata koje tematiziraju performanse današnjih računala. Mogu se definirati različite grupe korisnika kojima računalo služi za određene namjene, no u svakom vremenu postoji granica unutar pojedine specifikacije koja se mora premostiti.

Govorimo li o radnoj memoriji, postavlja se pitanje ako je 16 GB RAM-a i dalje vrijednost koja osigurava optimalni rad koji neće naići na poteškoće. Zbog toga je potrebno raspraviti o tome ako je tranzicija na 32 GB RAM-a već ovdje i postoje li stvarni zahtjevi da obični korisnici razmišljaju o takvim računalima.

Profesionalci su već nadišli 32 GB RAM-a

Prije kretanja u raspravu o običnim korisnicima, važno je znati da su profesionalci koji rade na stvaranju kompleksnog sadržaja na računalu, te im radni zadaci iziskuju vrhunske performanse računala, već prešli granicu od 32 GB RAM-a. Nije rijetkost da se za ovu grupu korisnika proizvode laptopi kao radne stanice sa 64 GB RAM-a te da imaju procesore i matične ploče s maksimumom RAM kapaciteta od 1 TB.

Dakle, već sada kod vrhunskih profesionalaca nema dileme o tome koliko je radne memorije potrebno za obavljanje kompleksnih zadataka. Njene vrijednosti jednostavno diktiraju današnje aplikacije i količina podataka koji moraju biti procesuirani.

Govorimo li o običnim korisnicima, u današnje vrijeme to bi uključivalo one koji svaki dan odrađuju produktivne zadatke na računalu, bave se editiranjem videa, 3D modeliranjem, glazbenom produkcijom ili su gejmeri.

Gejming zahtjevi se penju

Gejmerima polako postaje jasno da će 32 GB RAM-a postati standard u srednjoročnom razdoblju koje će donijeti nove naslove. Već sada „Star Citizen“ ima 16 GB RAM-a kao minimalni zahtjev. „Spider-Man Remastered“ zahtijeva 32 GB RAM-a za najviše postavke koje koriste „ray tracing“ tehnologiju. „Elden Ring“ kao minimum traži 12 GB RAM-a, a to nam samo govori kako će nove open-world igre zahtijevati 16 GB RAM-a kako bi igrač mogao dobiti optimalno gejming iskustvo.

U ovom trenutku sve više igara postavlja zahtjeve na 16 GB RAM-a i jasno je da će isti korisnici nakon određenog vremena biti pod pritiskom zbog nove nadogradnje. 24 GB ili 32 GB nameću se kao nove granice koje će morati imati svatko željan isprobavanja novih naslova.

Tabovi u web preglednicima utječu na memoriju

Dio korisnika svakako neće igrati najnovije igraće naslove ili raditi dizajn objekata unutar CAD programa, no ono što može biti zajedničko mnogima je pretraživanje interneta. Korištenje tabova unutar web preglednika omogućilo je otvaranje na desetke web stranica, a svaka od njih danas može zauzimati stotine megabajta, ovisno o njihovom sadržaju.

Na računalima s manjim vrijednostima RAM-a web stranice koje koristite vezuju se uz disk. Ako je disk brzi SSD, njihov utjecaj neće biti toliko vidljiv, no čak i tada rad računala neće biti besprijekoran i na potrebnoj razini ako se radi o velikom broju sadržaja.

Moramo se složiti da paralelni rad na internetu je nešto neizostavno za obične korisnike koje smo naveli pa će svaki prelazak na 32 GB RAM-a ujedno značiti i besprijekorno otvaranje tabova koje neće utjecati na rad računala prilikom obavljanja kompleksnih zadataka.

Višak RAM-a neće biti nepotrebno potrošen

Novi operativni sustavi pobrinuli su se da potencijalni višak RAM-a neće biti nepotrebno potrošen za zadatke koji zahtijevaju manje količine radne memorije.

Uzmimo za primjer Windowse 11 ili nove inačice macOS-a. Radi se o iznimno sofisticiranim operativnim sustavima koji na pametan način upravljaju s viškom RAM-a. Nakon što se napravi potencijalna nadogradnja na 16 ili 32 GB RAM-a, može se vidjeti da se na određene zadatke troši onoliko radne memorije koliko je potrebno.

Novi operativni sustavi idu i korak dalje jer mogu unaprijed učitavati aplikacije ili često korištene podatke pa je njihova responzivnost mnogo brža i još se efikasnije koristi radna memorija.

Dakle, ne treba imati strah da će se s kupnjom računala od 32 GB RAM-a nepotrebno trošiti radna memorija. Novi operativni sustavi efikasno će s njome upravljati, što će samo povećati mogućnosti obavljanja sve kompleksnijih zadataka koji će neprestano dizati ljestvicu korištenja resursa računala.

Multitasking je važan

Raspravili smo o korištenju radne memorije od strane jedne aplikacije, no pravi današnji zahtjevi za korisnike uključuju neprestani multitasking. Ovdje tranzicija na 32 GB RAM-a sve više dolazi do izražaja.

Želite li simultano otvoriti veliki broj aplikacija, trebat će vam veće vrijednosti radne memorije. U suprotnom će računalo morati prebacivati RAM sadržaje na disk te tako usporavati cijeli proces.

Dok web preglednik s mnogo otvorenih tabova ili najnovija videoigra pojedinačno neće potrošiti 32 GB RAM-a, zajedno mogu biti poprilično zahtjevan zadatak za vašu radnu memoriju. Kombiniranjem ostalih segmenata rada računala dolazi se do iste situacije u kojoj nastaje značajno opterećenje.

Moderna računala danas imaju veći broj procesorskih jezgri i postaje normalno da obični korisnici imaju njih 8 ili 12 na raspolaganju.

Veći broj procesorskih jezgri također znači da vaše računalo lakše može obavljati veći broj kompleksnih zadataka, no to se sve znatno usporava ako ih vrijednost radne memorije ne prati.

Jednostavno je – ako želite raditi na webu, pretraživati ga ili gledati YouTube video dok u isto vrijeme radite na nekom projektu u pozadini, trebat će vam sve više procesorskih jezgri i sve više GB RAM-a kako bi sve bilo fluidno, bez zastoja i bez grešaka.

Kome 32 GB RAM-a nisu potrebna?

Naveli smo kako pod običnim korisnicima smatramo ljude koji odrađuju produktivne zadatke na računalu, bave se editiranjem videa, 3D modeliranjem, glazbenom produkcijom ili su gejmeri. Možda bi se moglo navesti još neke kategorije, no prilično je jasno da se radi o korisnicima kojima su potrebne izvrsne performanse računala kako bi bili u toku s najnovijim zahtjevima iz svoje branše.

8 GB RAM-a polako odlazi kao srednja vrijednost radne memorije za uobičajeni rad na računalu, barem što se Windowsa tiče. Windowsi 11 trebaju popriličan dio ove vrijednosti pa preostali gigabajti neće biti dostatni ako od računala tražimo dodatnu vrijednost. Windows sustav s 8 GB RAM-a definitivno će biti upotrebljiv u kombinaciji s SSD-om, ali aplikacije za opću produktivnost i web sadržaji toliko napredaju i postaju sve zahtjevniji da nam se čini kako se već sada polako pojavljuje potreba za tranzicijom na 16 GB RAM-a.

Može se reći da 16 GB RAM-a u ovom trenutku predstavljaju vrijednost s kojom će mnogi gejmeri biti komotni, a pogotovo oni kojima u budućnosti neće smetati da igraju nove igraće naslove na minimalnim specifikacijama.

Na isti način se to odnosi na ostatak običnih korisnika koji editiraju videa, bave se 3D modeliranjem te odrađuju ostale radne zadatke koji zahtijevaju nešto kompleksnije performanse i multitasking. Traže li ovi korisnici u potpunosti fluidno iskustvo, vrlo zahtjevan multitasking i mogućnost obavljanja najkompleksnijih zadataka, svakako je bolje da naprave nadogradnju na 32 GB RAM-a.

Kategorija korisnika koji na svom računalu rade uobičajene aktivnosti poput surfanja webom s umjerenim brojem otvorenih tabova, obavljanja uredskih ili školskih zadataka, slušanja glazbe ili gledanja videa ne mora brinuti. Za ove aktivnosti sigurno nisu potrebna 32 GB RAM-a. Čak nije potrebno ni 16 GB RAM-a. Za sve ove aktivnosti 8 GB RAM-a sasvim je prikladno, a možete ih bez straha i sve odjednom raditi ako imate dobar SSD.

Preuzeto sa: www.pcchip.hr