Recenzije

Intel, AMD i Nvidia objavili su ažuriranja drivera za Windowse 10 i Windowse 11! Pročitajte koja poboljšanja s njima dolaze.

Hardverske tvrtke Intel, AMD i Nvidia za svibanj su objavile nova ažuriranja drivera za Windowse 10 i Windowse 11 s velikim popisom popravaka i novih značajki. Dok je GeForce 512.77 manje ažuriranje s nekoliko popravaka, Intelova i AMD-ova ažuriranja zahvaćaju više stvari i predstavljaju šire izmjene.

Intelovo 30.0.101.1960 ažuriranje

Možemo najprije krenuti od Intelovog grafičkog drivera 30.0.101.1960 čije ažuriranje donosi podršku za Alder Lake HX, novi čip za laptope. Intel također obećava i bolju kompatibilnost s naslovom Evil Dead: The Game and Dolmen na jedanaestoj generaciji svojih procesora s Xr grafikom i ostalim verzijama.

Intel je s ažuriranjem također popravio problem kod igre Call of Duty: Black Ops Cold War (DX 12) gdje je dolazilo do padova sustava i grešaka kod pop-up poruka. Istodobno je riješeno i pitanje još jednog buga koji je u igri Metro Exodus Enhanced znao uzrokovati grafičke glitcheve u izbornicima unutar sučelja ili tijekom igranja.

Dodatna poboljšanja napravljena su kod igre Elden Ring u kojoj je specifični bug prikazivao zelene i crvene odbljeske koji su narušavali vizualnu strukturu.

Ostali popravci bugova s ažuriranjem drivera  30.0.101.1960 su sljedeći:

  • riješen je problem s glitchevima kod naslova Genshin Impact
  • popravljeno je padanje sustava u FIFA-i 21
  • popravljen je problem s padom aplikacija kod naslova Tom Clancy’s: Rainbow Six Siege.

Intel je uz sve ovo potvrdio postojanje problema zbog kojeg kod nekih igara dolazi do zatamnjenja zaslona prilikom promjene rezolucije. Ovo je s navedenim ažuriranjem uklonjeno, no ista poteškoća i dalje može utjecati na DirectX 11 igre u full-screen modu kad je full-screen optimizacija onemogućena.

Intel svoja ažuriranja dostavlja putem Windows ažuriranja, no često su potrebni mjeseci dok se svim korisnicima preuzimanje omogući. Ako ne želite čekati dolazak Intelovog ažuriranja pod Windows Update, možete ga preuzeti putem Intelovog Driver & Support Assistant alata i samostalno napraviti nadogradnju novih drivera.

Postupak za to je sljedeći:

  • preuzmite Driver & Support Assitant (iDSA) alat na sljedećoj poveznici
  • otvorite Update Assitant
  • pronađite Intelovu ikonu na sistemskoj traci
  • provjerite koja su dostupna ažuriranja na Intelovoj stranici.

Koje su novosti AMD-ovog Adrenalin 22.5.1. drivera?

AMD-ova 22.5.1. verzija drivera dodaje podršku za sljedeće grafičke kartice: Radeon RX 6650 XT, RX 6750 XT i RX 6950 XT. AMD je s istim ažuriranjem riješio problem rada nekih efekata na Windowsima 10.

Ažuriranje donosi i mnogo toga što se može isprobati. Predstavljen je novi klizač za efekte s kojim se može u detalje namjestiti oštrina. AMD je također obećao poboljšanje izvedbe igara Death Stranding i Watch Dogs: Legion sa stavkom „Smart Access Memory  optimizations“.

Ažuiranje donosi čak poboljšanje izvedbe od 10 posto ako koristite novu SAM optimizaciju za Death Stranding na 1440p.

Koja su poboljšanja došla s Nvidia GeForce 512.77 ažuriranjem?

Nvidia GeForce 512.77 verzija drivera donosi podrške za dvije igre: Evil Dead: The Game i Dolmen and Vampire: The Masquerade – Swansong. Ovo ažuriranje također popravlja bug zbog kojeg je padao sustav kod softvera Adobe Premiere Pro.

Intel, AMD i Nvidia imaju u planu plasiranje još jednog velikog paketa ažuriranja u 2022. godini, no za to moramo pričekati dolazak jeseni.

Preuzeto sa: www.pcchip.hr