Novosti

Nvidia RTX 4090 – sve informacije na jednome mjestu!

Što sve možemo očekivati od nedavno najavljene Nvidia RTX 4090 grafičke kartice?

Nvidia RTX 4090 jedna je od najočekivanijih grafičkih kartica u novije vrijeme, jer glasine o procesorskoj snazi (i zahtjevima za snagom) sljedeće generacije grafičkih kartica kod mnogih entuzijasta izazivaju veliko uzbuđenje.

Trenutna generacija RTX 3090 bila je jedna od najimpresivnijih grafičkih kartica koje smo ikad vidjeli kada je lansirana. S obzirom na snažniji model Nvidia RTX 3090 Ti koja je trenutno trenutni nositelj standarda za Nvidiju, još uvijek je diskutabilno je li Nvidia RTX 3090 najbolja grafička kartica u pogledu omjera performansi i cijene (iako stvarno pomiče granicu prihvatljive cijene čak i za premium grafičku karticu). RTX 4090, za koji se očekuje da će biti ogroman skok u odnosu na ono što je čak i RTX 3090 Ti sposoban učiniti, bit će jedno od najvažnijih lansiranja proizvoda cijele godine, iskreno, jer će to biti naš prvi službeni pogled na Nvidia Lovelace, Nvidia-inu novu arhitekturu grafičke kartice za potrošačke potrebe.

Kao nasljednik Nvidia Ampere, za Lovelace se izvorno mislilo da je više osvježenje u sredini ciklusa, a ne potpuni arhitektonski skok, ali postoje glasine da je Nvidia promijenila smjer u odnosu na svoj izvorni plan i da ima za cilj više remonta arhitekture, što RTX 4090 čini još uzbudljivijim. Međutim, Nvidia je mnogo toga držala u tajnosti, tako da ne znamo puno toga sa sigurnošću. Ipak, prikupili smo sve što smo čuli o Nvidia RTX 4090 kako bismo vam pomogli da budete u tijeku sa svim najnovijim glasinama, nagađanjima i analizama o sljedećoj generaciji Nvidia-inog vodećeg grafičkog procesora.

Moguć datum izlaska

U svibnju 2020., prvi Ampere GPU koji je najavljen, Nvidia A100 GPU, predstavljen je kako bi pomogao razvojnim programerima i znanstvenicima u radu na istraživanju mogućnosti računalstva u oblaku, što znači da taj model nije bila grafička kartica namijenjena za potrošačke potrebe.

Nvidia RTX 3080 lansiran je nekoliko mjeseci kasnije, a Nvidia GeForce RTX 3080 lansiran je 17. rujna 2020., a zatim nakon njega model Nvidia GeForce RTX 3090 24. rujna. Nvidia GeForce RTX 3070 je objavljen 28. listopada 2020. godine.

Ovaj put očekujemo da će Nvidia RTX 4090 biti prvi lansiran, vjerojatno već u kolovozu, nakon čega bi trebali uslijediti RTX 4080 i RTX 4070 u rujnu, odnosno listopadu.

Koja bi mogla biti cijena nove grafičke kartice?

Cijena Nvidia RTX 4090 je trenutno velika nepoznanica. RTX 3090 je debitirao po cijeni od 1.499 USD za izdanje Nvidia Founder’s Edition, dok su drugi AIB partneri uveli dodatne značajke kao što su veći ventilatori ili RGB elementi, koji su još više podigli cijenu. Međutim, kada je riječ o stvarno plaćenoj cijeni, te su cijene često bile daleko iznad MSRP-a zbog spoja nedostataka u lancu opskrbe koji doprinose inflaciji i intenzivne potražnje za grafičkim karticama sljedeće generacije koja je inspirirala profitere da koriste ogroman broj botova za kupovinu dostupne zalihe i da ih nakon toga preprodavaju po napuhanim cijenama putem interneta. A onda su tu bile operacije rudarenja kriptovaluta, koje bi otkupile cijela skladišta grafičkih kartica koje bi inače kupili igrači.

Sve je to pridonijelo prodaji RTX 3090 mnogo više nego što je itko očekivao. Hoće li prošlost biti prolog za RTX 4090? Teško je reći, iskreno. Očekujemo da će RTX 4090 biti vrlo skupa grafička kartica, bez sumnje, ali koliko će ova savršena oluja oko RTX 3090 još uvijek utjecati na cijenu RTX 4090, u ovom trenutku svatko može nagađati.

Cijene kriptovaluta naglo su pale posljednjih mjeseci, smanjujući potražnju za vrhunskim grafičkim karticama od strane kripto-rudara, tako da pritisak na povećanje cijena nije toliko snažan. I dok je nedostatak čipa još uvijek veliki problem, pojavio se neposredno prije lansiranja Amperea i AMD RDNA 2, tako da te linije grafičkih kartica nisu bile pripremljene za nedostatak čipova 2020. i 2021. godine.

Međutim, 2022. je, a sada manjak čipova nije toliko osjetan. Nvidia je znala kako izgleda situacija s čipom i imala je vremena pripremiti se za to na način na koji nije mogla prije s RTX 3090. Sve to ukazuje na skromniji rast cijene u odnosu na opće inflatorno okruženje u kojem se nalazimo. Iako ostaje za vidjeti, bilo bi fantastično kada bi Nvidia zadržala cijenu za RTX 4090 u skladu s RTX 3090.

Potencijalne specifikacije

S obzirom da nemamo ništa službeno o RTX 4090, svi detalji o njegovim specifikacijama više su nagađanja nego činjenice. Ono što možemo reći je da će ovo gotovo sigurno biti zvijer od grafičke kartice, a ne mislimo samo na fps mogućnosti u igrama. Ako su glasine istinite, onda bi ovo mogla biti zvijer i u pogledu grafičkih mogućnosti, ali i u pogledu potrošnje energije.

Uz potrošnju energije od 600 W, ova komponenta sama po sebi mogla bi biti energetski ”najgladnija” računalna komponenta koja je proizvedena u posljednje vrijeme. Ovo je dovoljno snage za pokretanje nekih od najboljih gaming računala, a ne govorimo samo o proračunskim sustavima. Tolika potrošnja energije ima smisla samo ako je Nvidia RTX 4090 moćna kao što neki tvrde, a koja je od dva do tri puta brža od RTX 3090.

Reći da je grafička kartica dvostruko brža ne znači da će se to izravno pretvoriti u udvostručenje vaših fps-a u bilo kojoj igri, ali pri samo dvostruko većoj brzini, RTX 4090 (s uključenim DLSS-om) trebao bi lako očistiti 60 fps, a možda čak i doseći 80 fps ako su ove glasine istinite. To su neke ozbiljne performanse u igrama, a bilo bi ono što bismo očekivali da gotovo udvostručite TGP RTX, koji ima potrošnju energije od 350 W.

Kako se budemo približavali vremenu izlaska grafičke kartice, vjerojatno ćemo početi čuti više o broju jezgri i brzinama radnog takta. Ono što se zasad zna i što je zasad vidljivo jest da bi RTX 4090 trebala biti apsolutna zvijer u svijetu grafičkih kartica i da bi model mogao predstaviti velike probleme AMD-u.

Preuzeto sa: www.pcchip.hr