Recenzije

Ne razlikujete USB 2.0 i USB 3.0 standard? Pročitajte kako ih možete identificirati prema portovima te simbolima na računalu.

Prije otprilike desetak godina svijet je odlučno krenuo o standardizaciju priključaka i u to je vrijeme tehnika podrazumijevala korištenje mnogo različitih kabela.

USB 3.0 standard plasiran je na tržište još davne 2008. godine, no do danas se održalo da korisnici ne vide razliku između njega te njegovog prethodnika USB-a 2.0. USB priključak je u ovom trenutku apsolutni standard kad je u pitanju spajanje računala i periferije pa će na prvi pogled veliki broj portova izgledati isto. U praksi to, naravno, nije istina i postoje suptilne razlike koje je dosta lako zanemariti ako ih se ne promatra detaljno.

Sigurno ste primijetili da se vaš pametni telefon puni različitom brzinom, ovisno o tome na koji je USB port priključen. Možda ste također primijetili da jedan od vaših USB portova na računalu može puniti telefon čak i kada je računalo ugašeno. Zašto se to događa? Ako se ovo pitate, vjerojatno vas zbunjuje razlika između USB-a 2.0 te USB-a 3.0 koju ćemo u nastavku objasniti.

USB 2.0 vs. USB 3.0

Postoje valjani razlozi zašto su se svi proizvođači odmah okrenuli prema USB-u 3.0 čim je izašao te zanemarili USB 2.0.

Govorimo li o brzini, USB 3.0 port može u teoriji prenositi podatke deset puta brže (do 5 GB/s) kad ga se usporedi s USB-om 2.0 (480 MB/s). Spomenuli smo da je to u teoriji jer brzine prijenosa jako ovise o vašoj konfiguraciji te kabelima koje koristite. Želimo li biti konkretni, možemo reći da ćete s USB-om 3.0 u praksi uglavnom dostići brzine od 300 MB/s dok će gornja granica kod USB-a 2.0 biti 40 MB/s.

USB 3.0 također je bolji s potrošnjom snage. USB 2.0 može iskoristiti samo 500 mA, a USB 3.0 i više od 900 mA. Ovo će rezultirati s kraćim periodima punjenja vašeg pametnog telefona ako ste ga priključili na PC ili laptop.

Provjera ako vaš PC ili laptop imaju USB 3.0 port

Ako ste nedavno kupili računalo, sigurno ćete imati makar jedan USB 3.0 port. Nešto stariji laptopi obično su dolazili u kombinaciji s jednim USB 3.0 portom te dva USB 2.0 porta. Neovisno o tome kakvo računalo imate, prije pokušaja identifikacije portova trebali bi na računalu potvrditi ako ga ono sadrži.

Provjera na Windows računalima:

  1. Otvorite Device Manager
  2. Skrolajte do dna gdje se nalazi „Universal Serial Bus Controllers“ sekcija te proširite njen izbornik.
  3. Ako uočite USB 3.0 stavku zajedno s Host Controller driverom, možete biti sigurni da imate makar jedan USB 3.0 port.

Provjera na Mac računalima:

  1. Kliknite na Appleovu ikonu u gornjem lijevom kutu zaslona.
  2. Odaberite „About This Mac“.
  3. Kliknite na „System Report“ gumb. U slučaju da još uvijek koristite OS X 10.9 (Mavericks) ili ranije verzije, morate kliknuti na „More Info“.
  4. Unutar sekcije „System Information“ kliknite na „Hardware“ te proširite „USB“ tab.
  5. Ako uočite USB 3.0 stavku, isto kao i na Windowsima možete biti sigurni da imate makar jedan USB 3.0 port.

Sada kad znate kako na računalu potvrditi ako imate USB 3.0 port u nastavku pročitajte kako ga fizički identificirati.

Identificiranje USB 3.0 porta na PC-ju ili laptopu

Ako imate USB 3.0 port na svojem računalu, dobro ga je znati utvrditi kako bi mogli dobiti bolje korisničko iskustvo te na brži način obavljati prijenose podataka ili punjenja uređaja.

Postoje dva glavna načina kako identificirati USB 3.0 port: po logu te po boji porta.

Identificiranje po logu

USB 3.0 bio je promoviran i kao SuperSpeed USB. Mnogi proizvođači stoga koriste SuperSpeed USB logo kako bi prema njemu znali da imate USB 3.0 port. Ako vidite oznaku „SS“ pored uobičajenog USB loga, uspješno ste identificirali USB 3.0 port.

Važno je znati da proizvođači kod novijih računala ne koriste oznaku „SS“ pored USB loga. Takva praksa je započela jer noviji uređaji uglavnom imaju samo USB 3.0 portove.

Također bi na računalu mogli vidjeti USB logo pored kojeg se nalazi ikona punjača (prikaz munje). To znači da navedeni port može iskoristiti brže prijenose podataka USB 3.0 standarda pa ćete s njime brže puniti svoj pametni telefon. Normalni portovi koji nemaju oznaku munje isto tako omogućuju punjenje pametnog telefona, ali njihova je snaga limitirana te će vrijeme punjenja biti duže čak i kad se radi o USB 3.0 utoru. Kod nekih računala vidjet ćete da će vaš USB port raditi tj. na njega ćete moći puniti svoj pametni telefon kad je ono ugašeno.

Identificiranje po boji

Službene smjernice za proizvođače nalažu da se za unutrašnjost USB 3.0 utora koristi plava boja. Pomoću se on lakše prepoznaje u odnosu na USB 2.0 utor koji iznutra ima crnu ili bijelu boju.

Ova pravila poštuju se od strane velike većine proizvođača, no ponekad to uzmite s rezervom.  Također se nemojte iznenaditi ako vidite USB utore s još nekim bojama jer se radi o nadogradnjama USB 3.0 standarda. Plavozelena boja koristi se za USB 3.1 standard, crvena kod USB 3.2 standarda, a USB utor sa žutom bojom može se odnositi na neki od ova dva.

USB 3.0 postaje standard današnjice

Jasno je da stariji USB 2.0 standard postupno nestaje i da će ga u cijelosti zamijeniti USB 3.0. S njime je USB port jednostavno moćniji te pruža potrebnu snagu i brzinu koja odgovora zahtjevima današnjice.

Ne morate se brinuti niti oko kompatibilnosti uređaja s USB-om 3.0 jer su u potpunosti kompatibilni s USB 2.0 portovima. Naravno, kod ovih situacija uređaj će biti ograničen na brzine USB-a 2.0 te neće moći koristiti svoje prednosti.

Ono što nas također čeka je nova standardizacija koju polako pripremaju tehnološki divovi te mnoge institucije na najvišim razinama. Radi se o USB-C standardu koji će postati jedinstveni port te će puniti i spajati naše telefone, laptope i konzole u bliskoj budućnosti.

Preuzeto sa: www.pcchip.hr