Novosti

Intel Xe DG1 SDV – kompanija se vraća na tržište grafičkih kartica?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nakon više od 20 godina, Intel se vraća na tržište grafičkih kartica, a već im je poznato i ime – Intel Xe.

Ove nove grafičke kartice Intel je podijelio u četiri kategorije: LP (low power), HPG (high performance gaming), HP (high performance) i HPC (high performance compute).

Grafička kartica DG1 je Intelov aktualni LP proizvod i ima nekoliko imena. Kao kartica namijenjena prvenstveno za developere nosi naziv DG1 SDV, dok će se u prijenosnim računalima voditi pod imenom Iris Xe Max i Iris Xe Graphics. No, bez obzira na ime, u svim slučajevima se radi o istom proizvodu koji ima 96 EU-a (Execution Unit), a kreiran je na intelovom 10nm SuperFin procesu.

Iako to još nije službeno, informacije iz različitih izvora pokazuju da DG1 ima radni takt do 1.5GHz te ima do 3GB video memorije.

Iz Intela dolaze inormacije da će Xe DG1 GPU biti ugrađivan u sustave nekoliko proizvođača računala već do kraja 2020 godine, što znači da bi ova nova grafička kartica, barem za početak, mogla biti dostupna samo u “unaprijed kreiranim desktop sustavima”.

Uz to, po prvi put je spomenut i model DG2 koji je opisan kao HPG proizvod, a prema nekim informacijama ove grafičke kartice bi mogle imati između 128 i 512 EU.

Preuzeto s www.racunalo.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]