Novosti

U SAD-u inicirano je potpisivanje peticije za nastavak podrške za Windowse 10 zbog nesagledivih posljedica u slučaju prestanka

U Hrvatskoj i svijetu postoji veliki broj korisnika Windowsa 10. Iako prodaja Windowsa 11 pokazuje određene pomake, velika većina računala i dalje funkcionira na starijoj verziji operativnog sustava.

Svima koji prate vijesti iz tehnološkog svijeta poznato je da 14. listopada 2025. godine Microsoft prestaje s podrškom za Windowse 10, no to već danas, 2 godine prije, izaziva burne reakcije.

Razlozi za to su mnogostruki pa nas ne čudi kako je u SAD-u građanska inicijativa pod nazivom Public Interest Reasearch Group (PIRG) pokrenula peticiju za nastavak Microsoftove podrške za Windowse 10.

Postoji zabrinutost

Public Interest Reasearch Group (PIRG) je građanska inicijativa koja se bavi pitanjima javnog interesa u SAD-u. Ona otvoreno i javno progovara o interesima građanstva i problemima koji utječu na zdravlje, sigurnost i standard građana.

Ono što PIRG u ovom trenutku vidi kao nadolazeći problem je Microsoftov prestanak podrške za Windowse 10. Podrška traje do 14. listopada 2025. i nakon toga korisnici Windowsa 10 prestaju dobivati, osim standardnih ažuriranja, sigurnosna ažuriranja i zakrpe zbog čega će taj operativni sustav praktički polako izaći iz službene upotrebe.

Ovdje se radi o milijunima korisnika u SAD-u (i šire) i PIRG ističe kako zbog strogih minimalnih specifikacija za Windowse 11 veliki broj računala s Windowsima 10 ne može napraviti nadogradnju. Drugi problem koji spada u domenu financija je što si sve manji broj korisnika može financirati nadogradnju hardvera.

Kupnja novog računala koje bi imalo minimalne uvjete za Windowse 11 u današnje vrijeme sve većih cijena predstavlja značajan udarac za financijski budžet mnogih ljudi, a isto se može reći i ako se radi o nadogradnji pojedinog hardverskog dijela.

Problemi nisu samo financijske prirode

PIRG nije zabrinut samo o financijskom udarcu za brojne korisnike Windowsa 10 u situacijama kada su prisiljeni napraviti nadogradnju na Windowse 11.

Dodatni problem koji će prestanak podrške za Windowse 10 izazvati tiče se okoliša. Jako veliki broj nekompatibilnih računala s Windowsima 10 završit će na odlagalištima otpada.

Luca Rockett Gutterman, jedan od predstavnika PIRG građanske inicijative, rekao je kako će Microsoftov prestanak podrške za Windowse 10 izazvati trenutnu promjenu statusa računala s tim operativnim sustavom u zastarjele uređaje. Microsoft bi, po njemu, trebao razmisliti o svojoj odluci jer se radi o iznimno važnim pitanjima financijskog udara na pojedince te zaštite okoliša.

Gutterman je također podsjetio na neka prošla vremena kad su korisnici Windowsa XP dobivali sigurnosna ažuriranja i zakrpe 13 godina. Ovo danas je znatno skraćivanje perioda podrške i jednostavno takva odluka ne odgovara uvjetima u kakvima se danas živi.

Microsoft je službeno upoznat s peticijom

PIRG je službeno obavijestio Microsoftovog CEO-a Satyu Nadellu o peticiji i naveo kako će odluka o kraju podrške za Windowse 10 uzrokovati najveći pojedinačni skok otpada starih računala i tehnike u povijesti.

Govori li se o konkretnim podacima, Windowsi 11 kao nova verzija operativnog sustava imaju toliko zahtjevne minimalne specifikacije da će 40 posto trenutno korištenih računala imati status zastarjelih te, najvjerojatnije, završiti na odlagalištima otpada.

PIRG nadalje podsjeća kako su u vrijeme izlaska Windowsa 10 minimalni zahtjevi bili takvi da se taj operativni sustav mogao instalirati na mnogo starijim računalima. S Windowsima 11 događa se potpuno suprotno i granica koja je postavljena za minimalne specifikacije isključuje preveliki broj računala.

Na sljedećoj poveznici možete vidjeti kako izgleda peticija.

Slažete li se s peticijom ili mislite da su minimalni zahtjevi za Windowse 11 opravdani? Napišite svoje mišljenje u komentarima.

Preuzeto sa: www.pcchip.hr